ELITEC - Scoala Economica Postuniversitara


Cuvant inainte        

De-a lungul istoriei omenirii, indeosebi la trecerea unui secol sau mileniu, s-a încercat aflarea unui raspuns la intrebarea privind cea mai importanta realizare a fiintei umane. In functie de timp, afirmatiile au fost extrem de diversificate, dar cele mai multe opinii s-au concretizat in enuntarea unor inventii finalizate prin obiecte, dominant fiind aspectul pragmatic, uitandu-se cealalta fata a lucrurilor, cautarea lor sau cercetarea nevoilor umane. Ori, in acest caz, modelele materiale sunt precedate de cele cognitive, iar noi, cu riscul de a fi acuzati de o pledoarie pro domo, spunem ca scoala este cea mai importanta realizare a fiintei umane.

O simpla calatorie în timp ne conduce la Scoala de la Atena, la scolile inceputului de mileniu doi, la cele renascentiste, pana la cele ale secolului XXI. Scrutand cu atentie vremurile si spatiul economic, cultural, politic aferent, ajungem la concluzia ca totul s-a înfaptuit prin scoala

Zona Moldovei se regaseste pe aceasta harta. Ne gandim la Scoala de la Cotnari, Scoala de la Trei Ierarhi, Academia Mihaileana, incheind cu Palatul din Copou, unde actualmente salasluieste prima universitate moderna a României, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza".

Zonele cele mai dezvoltate ale planetei s-au realizat în jurul unor scoli puternice. Ele sunt un imperativ al progresului. Mileniul trei, cel ce anunta societatea cunoasterii, va fi unul puternic concentrat pe educatie, pe una de lunga durata, cat e viata omului, catalogata generic lifelong learning. Nimic nu e nou sub soare. Romanul are o vorba: Omul, cat traieste, invata! Se pare ca multi au uitat-o. Noi ne adresam celorlalti, care nu sunt nepasatori fata de propria cariera, care, prin educatie, vor sa progreseze. Nu vom reusi sa potolim intreaga sete de cunoastere, ci numai pe aceea a diriguitorilor de afaceri.

            Impreuna, scoala si afaceri, sa dam viata noii societati, a cunoasterii!
            Preluand întelepciunea vorbelor lui Ion Ghica, sa afirmam cu totii:
            Scoala, draga, in tine mi-e nadejdea!

Prof.univ.dr. Dumitru OPREA,
              Director al ELITEC Iasi
[ Cuvant inainte ] [ Misiune ] [ /a> ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ Disertatie 2010/ 2011 ] [ ] [ ] [ Sesiune restante ] [ ]ELITEC - SCOALA ECONOMICA POSTUNIVERSITARA
Bd. Carol I, nr. 22
Iasi, 700506 Iasi, Romania
Tel: +40 (232) 201425
Fax: +40 (232) 212131
E-mail: elitec@uaic.roHarta site